Verslag Pronkzitting 2023

Twan van Zandvoort Algemeen

Moeslandse Pronkzitting als vanouds druk bezocht en met vol en uitblinkend programma.
Op 14, 20 en 21 januari vond de Moeslande Pronkzitting plaats, en deze bestond dit jaar alweer 44 jaar en stond dan ook in het teken van een feestje, met als thema ‘Let’s celebrate’. En dat was te merken, er werd groots uitgepakt, met vooruitblikken naar de toekomst, maar ook teruggekeken naar de geschiedenis van de Moeslandse Pronkzitting.


Zo kwam een oude bekende ten tonele; Gert van Boxtel, die 11 jaar geleden eigenlijk zijn 28-jarige pronkzitting-carrière aan wilgen had gehangen. Niemand minder dan Prins Djarek d’n urste wist hem te overtuigen van een deelname in dit jubileumjaar, en dat bleek een gouden greep. Prins Djarek wist de zaal warm te krijgen voor zijn Gert van Boxtel fanclub, en toen Gert daar ook bij besloot aan te sluiten en zijn oude nummer Tussen Herpen en Zelland ten gehore bracht was iedereen weer terug in oude Moeslandse sferen. Alle avonden in de Phoenix waren uitverkocht, waarbij er voldaan teruggekeken kan worden naar meer dan 1000 bezoekers in de afgelopen weekenden.

Met ‘High Wine’ werd de pronkzitting letterlijk én figuurlijk tot grote hoogte gebracht, door hun ‘stomme’ act met veel mimiek en weinig tekst zorgden zij voor een schouwspel van hoogstaande kwaliteit.
Een psychedelisch toneelspel met dans en muziek werd opgevoerd door the Skittles, een groep welke al jaren in anonimiteit meedoet aan de Moeslandse Pronkzitting. Ook werd er dit jaar anoniem deelgenomen door ‘the invisible man’, waarbij het beloop bij de Moesmunt-affaire eens goed onder de loep werd genomen.

Andere deelnemende groepen waren ‘Dansgroep Extra Smeuïg’ en ‘Verrekt’, waarbij er bij beide acts werd gespeeld met optische illusie. Van belabberde dansers die uiteindelijk toch een radslag bleken te kunnen maken, tot een bezoek aan de fysiotherapeut, waarbij de patiënt opeens toch wel heel erg lenig bleek te zijn. Acts waarbij de bezoekers aan de Moeslandse Pronkzitting werden meegenomen in verrassende wendingen en absurditeit.

Maar ook vele andere oude rotten in het vak kwamen voorbij, met acts, buuts, sketches, dansen en schouwspel van ander kaliber. Zo maakten ook de Moeskantjes, Bennie de Snelste, Koentje Carnaval, Tieske en (1) Lamme Herder en Robert van de Bolt weer hun opwachting.
Er kan teruggekeken worden op een Moeslandse Pronkzitting als vanouds, van Moeslandse kwaliteit, waarbij de lachspieren weer eens goed getraind zijn en zijn opgewarmd voor de aanstaande carnaval.