Overlijden Ton Zwaans

Redactie

We hebben helaas veels te vroeg afscheid moeten nemen van Ton Zwaans. Onderstaand bericht is geschreven door René Derks van deoptocht.nl in samenwerking met de Hofkapel, waar Ton 42 jaar lid is van geweest. In onze jaarlijkse carnavalskrant zullen wij hier uitgebreid bij stil staan. Wij wensen alle nabestaanden veel sterkte toe.

 

Ton Zwaans overleden

Na getroffen te zijn door het Coronavirus is Ton Zwaans onverwacht maandag 30 maart overleden. Hij is slechts 65 jaar geworden.

Muziek was Ton zijn leven, zo was hij trombonist bij fanfare Concordia Schaijk, lid van Big Band 5-6-’07, speelde bij jeugdhofkapel De Mukke, dweilorkest Poddomme en was Ton 42 jaar lid van de hofkapel De Boeremoeskapel.

Ton kreeg het muziek maken als kind met de paplepel ingegoten. “Concordia zat bij ons in de vla… Vader en vijf kinderen waren allemaal lid van Concordia”.

Waar Ton echt van kon genieten was het nummer “Does your mother know” (nummer 8) van de Hofkapel. Dat was Ton zijn nummer…trombone in de aanslag en beginnen maar.

Ton was ook van het archiveren, alles weten v.w.b. bladmuziek, wist alles over het verleden en was altijd heel attent naar iedereen. Typisch Ton was dat hij altijd als laatste naar huis ging. De Hofkapel zegt dat Ton de meest lieve, mooiste en gezelligste man van Schaijk is. De grootste raddraaier en animator waar niemand kwaad op kon worden.

Carnaval stond hoog op het lijstje van Ton want wat is er nu mooier dan muziek maken en mensen zien feesten. Maar niet alleen muzikaal, ook is Ton jaren lid geweest van het bestuur van Jeugdcarnaval Schaijk.
Ook was Ton de organisator van de grootste polonaise in Schaijk waarmee we in het Guinness book of records kwamen.

Met de Mukke en hofkapel De Boeremoeskapel heeft Ton alle activiteiten van het carnaval in Schaijk van heel dichtbij meegemaakt. Tijdens het 11-11-bal van 2014 nam hij na 42 jaar afscheid van de Hofkapel. “Niet omdat ik er genoeg van heb, maar vooral om plaats te maken voor verjonging” aldus Ton.

Voor zijn grandioze inzet is Ton verschillende malen terecht onderscheiden. In 1983 kreeg hij de Moesbakkus (hoogste onderscheiding jeugdcarnaval) en in 1999 de Zilveren Moestop.

Na zijn afscheid bij de hofkapel is Ton bezig met het opzetten en begeleiden van een “30 plus-orkest” bij Concordia. “Muziek maken geeft zóveel plezier, dat gun je iedereen. Het allerleukste is muziek maken in een orkest. Wanneer je in een uitvoering zit en je ziet mensen genieten van de muziek, dan geeft dat jou zelf ook weer een enorme kick en veel plezier.”

We gaan je gulle lach en je muziek missen Ton…

Ik wil familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte toe wensen in deze moeilijke tijd namens alle Moeszakken en Moeszakkinnen.