Erewijn 2019

Redactie

Erewijn 2019 officieel startschot voor Landerds carnaval

Het is carnavalszaterdagmiddag 13.30 uur als in de grote zaal van de Phoenix in Schaijk de Erewijn 2019 op het punt van beginnen staat. De vrolijke klanken van de Boeremoeskapel uit Schaijk en dweilorkest Ongerakt uit Reek heten het toestromend publiek welkom.

Burgemeester Bakermans trapt af en heet allen namens het gemeentebestuur hartelijk welkom. In zijn openingswoord is er een speciaal welkom voor Prins Arno en Prinses Francy van de soos in Zeeland. Deze organisatie zet zich bijzonder in voor het welzijn van mensen met een beperking. Daarna brengt de burgemeester op ludieke wijze het dienstverleningsconcept van de nieuwe Maashorstgemeente ten tonele. Samen met de Reekse wethouder Böhmer beeldt hij uit hoe de beoogde gemeente gaat streven naar 0% inwonerscontacten. Want die kosten alleen maar tijd. Het motto wordt ‘afhouden, afhouden en afhouden’. En dat horen we vanmiddag dan ook nog vaker……

Dan is het tijd voor serieuze zaken. Tijd voor de sleuteloverdracht, waarmee de burgemeester de zeggenschap over de gemeente tot Aswoensdag uit handen geeft aan de drie Landerdse prinsen en jeugdprinsen. Namens het Moesland nemen eerst Prins Bart en Prinses Nomie en daarna Jeugdprins Tibo en Jeugdprinses Fleurde de sleutels in ontvangst. Vervolgens worden voor het Moesland drie gemeentelijke onderscheidingen toegekend. Te beginnen met bouwouder Maarten Bongers die voor het eerst onderdak biedt aan carnavalsclub Makt Me Niks, waardoor deze jonge club mee kan doen aan de Grote Moeslandse Optocht. Namens Maarten nemen Rowie Geurts en Fleur Veld de onderscheiding in ontvangst. De volgende onderscheiding is voor Harold Geurts van Kessel. Harold is een geboren en getogen Moeszak die Prins Carnaval is bij CV De Heikneuters van De Heische Tip in Zeeland. Hij heeft er in het bijzonder voor gezorgd dat de jubileumtegels van het Europaplein konden worden verlegd naar de ‘walk of fame’ nabij het Moeslands monument. Een prachtig gebaar waar het Moesland hem graag voor wil bedanken. De derde onderscheiding wordt toegekend aan Michel van Druten. Hij is een actief lid van de Raad van Elf, zorgt voor veel sfeer en gezelligheid, is gedreven in zijn doen en laten en zeer sociaal naar zijn omgeving. Hij vertegenwoordigt de stichting in het bestuur van de Piramide. Een erkenning voor zijn vele verdiensten. Voor alle drie een welverdiend eerbetoon!

Tot slot sluiten de voorzitters van de Kêleströpers, de Smouskes en het Moesland de middag af. Of we nu naar Oss of naar Uden gaan, volgens hen kunnen de Ossekoppen en de Knoerissen nog het nodige leren van de Landerdse carnavalsverenigingen. Wij doen het helemaal op eigen kracht en hebben geen kopstukken van buiten nodig voor een mooi, eigen carnavalsfeest in onze dorpen. Zij wensen alle inwoners van Landerd, jong en oud, een fijne carnaval! Alaaf!