Hulp bij Schojks diejalekt

Redactie

Deelnemers Moeslandse optochten krijgen weer hulp bij “Schojks diejalekt”

Tijdens de beide Moeslandse optochten – op zondag de jeugdoptocht en op Moesmaandag de grote optocht – maken veel deelnemers gebruik van het Schaijkse dialect. Zo worden borden en leuzen vaak in dat dialect geschreven. De dialect-werkgroep van de Heemkundekring Schaijk-Reek wil alle optochtdeelnemers graag helpen om hun teksten in het echte ‘Schojks diejalekt’ te schrijven.

Denk dan aan de borden vóór de wagens, de losse (naam)borden die meegevoerd worden of de leuzen op de zijkanten van wagens of flyers door loopgroepen. Voor belangstellenden is er het boekje ‘Um nie te vergeete’ met de uitleg van het Schaijks dialect.

Stichting Carnaval De Moeslanden wil zo – samen met de Heemkundekring Schaijk-Reek – het verband leggen tussen de Schaijkse traditionele taal en het Carnaval als traditioneel Schaijks cultureel erfgoed.

Tijdens de Goapmèrrege op dinsdagochtend wordt bovendien door de Heemkundekring de zg. “Platte Proot Prèìjs” uitgereikt, de prijs voor het “mojste stukske” in het Schaijks dialect in de Moeslandse carnavalskrant.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de volgende leden van de Heemkundekring: Nico van den Bergh, tel. 463256 of mail: n.vdbergh@hetnet.nl of met Constant van Casteren, tel. 461716 en e-mail adres: cvancasteren@home.nl.

Veel succes allemaal!