Razende Reporter I

Redactie

Moeslandse pronkzittingen 2015:  “kei gezellig”

Schaijk – Moesland. De ‘Razende reporter’ is al op pad om te kijken of de pronkzittingkoorts al stijgende is bij de commissie en de artiesten. Hij houdt u via een aantal interviews komende weken op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Terwijl ik, Razende reporter, nog midden in de discussie zit – mag Zwarte Piet zwart zijn of gaan we over naar de gekleurde M&M Pieten? –  is de commissie pronkzitting alweer druk bezig met de voorbereidingen. De eerste artiestenbijeenkomst staat gepland en er is zelfs al een eigen Facebook pagina aangemaakt. De eerste twee artiesten die ik spreek, zijn totaal verschillend. De ene maakte vorig jaar zijn debuut in de ton als Bennie de Bôn (Koen Verhaaren) en de ander doet al dertien jaar mee als groep van vier personen; steeds dezelfde groep maar telkens een andere naam (Twan van Zandvoort).

Wat was jullie act het afgelopen jaar?
“Mijn eerst jaar was ik te (zien) als blinde man in de ton,” vertelt Koen en liep ik tegen dingen aan hahaha, terwijl Twan met zijn vast groepje (Jan, Roel en Maarten) een act op de bouw speelden. Ik “speelde” (er wel bij zetten!) een homo architect, Roel en Maarten waren een paar onbeschaafde bouwvakkers en Jan speelde de vieze aannemer.

Hoe ontstaat een idee?
“Vier personen, vier meningen,” begint Twan. “Roel hebben we moeten overtuigen om mee te doen en de tekst laten afronden. Maarten laten we heilige huisjes omver trappen en taboes doorbreken. Jan een smerige rol beloven en ook geven en ik start de grapjesmachine. En klaar!” Koen moet het alleen doen. “Eerst zorgen dat je een typetje hebt en daarom heen verzin je een verhaal met grappen, gehoord in de omgeving, gezien op tv en hoop fantasie. Het is gewoon leuk om in het huid van een typetje te kruipen en de mensen te kunnen vermaken.”

Hoe is het om als artiest door het Moesland te gaan?
Altijd grappig om aangesproken te worden en dat de mensen je optreden leuk vinden. Ook onderling met de artiesten is het erg gezellig. “De hulp en tips die je krijgt van de oudere garde zijn fijn want je moet het toch alleen doen en dat is toch anders dan bij Twan” aldus Koen. “Ja, de gezelligheid van te voren, het gesteggel, de discussies van te voren is al mooi. Maar de sfeer achter is ook mooi. Tentje, pilsje, muziekje en doen alsof het gezellig is met elkaar. Top avond!” zo zegt Twan.

Dus als ik jullie zo hoor zijn jullie er dit jaar ook weer bij?
Ook dit jaar zijn ze allebei erbij op de Moeslands pronkzitting. Koen weet nog niet in welke hoedanigheid en Twan ook niet. Hij verklapte wel “het zal wel een bende worden met veel chaos”. En als we niet mee doen dan zit ik gewoon in de bak bij de rest van de Raad van 11, dus toch op het podium. “Bij mijn vrienden, zet dat er maar bij”.

Waarom moeten de mensen een kaartje kopen?
Volgens Twan omdat het “geweldig is om te zien wat voor talent er in dit werelddorp rondloopt, ook bij mensen waarbij je het misschien niet verwacht. Leuk voor jong en oud.” “Het is gewoon een gezellige avond” vult Koen aan.

Heren, kei bedankt voor dit interview.

PS:  De Moeslandse pronkzittingen zijn op 17, 23 en 24 januari 2015.