Moeslandse optocht was super

Redactie

Tegen half twee maandagmiddag staat het publiek rijen dik in de straten van Schaijk.  Prins Joep d’n Urste en Prinses Alice staan te trappelen om met de proclamatie het startschot voor de optocht te kunnen geven. Als het dan zo ver is, trekt weer een prachtige stoet door het Moesland.

Dit keer zijn er 65 deelnemers in de vier verschillende categorieën. En waar eerder de angst bestond dat het dit jaar minder zou zijn, blijkt dat alle carnavalsclubs weer enorm hun best hebben gedaan om de mooiste creaties te bedenken en er mee voor de dag te komen. Het was al snel duidelijk dat het bij de praalwagens moeilijk zou worden om de volgorde in de uitslag goed te voorspellen. Een super top 5 tekende zich af met mooie wagens van o.a. Maf Mar Moi, Schôn Gekwakt en Ut Nauwt Nie. Bij de grote loopgroepen was het een zeer spannende strijd tussen Zo gut ut en De Schuimkragen. Uiteindelijk wint Zo gut ut met 173 punten, slechts een half punt verschil met De Schuimkragen. Bij de kleine loopgroepen – dit jaar maar liefst 27 deelnemende groepen – streden Ouwe Meuk en De Vroege Ploeg om de hoogste eer. En het bleek een zesde eerste plaats voor Ouwe Meuk. CI Remie, alias Stefan van Ras, was als Pottekijker eerste bij de individuelen.

Veel deelnemers zochten actief het contact met het publiek. Daardoor was de hele optocht een levendig schouwspel met een grote variatie in onderwerpen. Bijvoorbeeld een grote schommel, op zoek naar het toetje van het Moesland en ook een loopgroep met een eerbetoon aan Moeslands Boeremoeskapel. De jury heeft een moeilijke taak om al het moois van de juiste punten te voorzien.

Tijdens de prijsuitreiking is het dan ook spannend in de grote tent. Als de uitslag bekend wordt gemaakt, komt bij velen de emotie los. De clubs bedanken hun bouwouders en ze bedanken elkaar voor de steun die ze hebben ontvangen. Lief en leed komen aan bod. De originaliteitprijs is voor De derkes van tegenwoordig met “ik zag wel dat je naar mijn cupcake”. De prijs voor de mooiste beweging in de optocht, de zg. Lasniebokaal, wordt uitgereikt aan Ut Lupt.

Kort na twaalf uur gaan de twee kanshebbers voor de eerste plaats bij de wagens op de knietjes. Dan maakt Prins Joep bekend dat Maf Mar Moi met de hoogste eer gaat strijken en toont Schôn Gekwakt zich een zeer sportieve verliezend finalist. Uiteindelijk kan iedereen leven met deze uitslag.

Uitslag wagens:
1.    Maf Mar Moi
2.    Schon Gekwakt
3.    Ut Nauwt Nie

Uitslag grote loopgroepen:
1.    Zo Gut Ut
2.    De Schuimkragen
3.    Tis Wa

Uitslag kleine loopgroepen:
1.    Ouwe Meuk
2.    Vroege Ploeg
3.    Duk te lôat

Uitslag individuelen:
1.    CI Remie
2.    Theo Verploegen
3.    Eric Potjes