Verslag Pronkzitting 2014

Redactie

Moeslands 36e Pronkzitting Bekèk ’t Mar weer van hoog niveau
Schaijk – Moesland. Afgelopen zaterdag 25 januari is in het Moesland gestart met de eerste twee van in totaal vier pronkzittingen. Dat het publiek er zin in had, bleek al tijdens de voorverkoop. Tientallen Schaijkenaren stonden al uren in de rij voordat de voorverkoop startte; in zeer korte tijd waren de laatste pronkzittingen dan ook uitverkocht. Het toegestroomde publiek werd afgelopen zaterdag absoluut niet teleurgesteld.

‘Bekèk ’t Mar’, zo wordt de Moeslandse pronkzitting al jaren aangekondigd, was het bekijken meer dan waard. Nadat op zaterdagmiddag de aftrap werd gedaan, konden de artiesten ’s avonds nogmaals laten zien waartoe ze in staat waren. In een geweldige ambiance werd de zaal meegenomen naar de Moulin Rouge en werd het publiek getrakteerd op een afwisselend en hoogstaand programma, met een keur aan Moeslandse artiesten. Waaronder meerdere dansen door de Huppelpupkes, de Dansgarde en door Dansgroep Karin Aarts. Met daarnaast nog 12 acts uiteenlopend van zang, theater en tonpraters, die gebeurtenissen uit het Schaijkse leven op de korrel namen.

De act van Stefan van Ras bracht ons weer terug naar herkenbare momenten van vakantiestress. Het centrumplan van Schaijk was een grote bron van inspiratie. Zowel tonpraters Lisette Loeffen, Theo Potjes als ook de groep van ‘Vier keer Boeren’ grepen de mogelijkheid aan om het aanwezige college van B&W hun blik op de gebeurtenissen te laten horen. Waarbij in de laatst genoemde act letterlijk een glansrol was weggelegd voor Twan van Zandvoort.

Eén van de hoogtepunten van de avond was de act van ‘Tieske en de Lamme Herders’, ook dit jaar weer vol momenten van bewondering afgewisseld met kippenvel. De act van ‘Willemke de Nar’ bracht in een aantal prachtige liedjes een ode aan de nar, die volgens Willem al jaren wordt gemist in het Moesland. ‘De geweerde Marinus’ deed dit jaar voor de eerste keer meer met de pronkzitting en bracht op z’n Auwzums belangrijke feiten aan het licht over een aantal prominenten uit het Moesland. Wat zorgde voor verwarring en grote hilariteit onder het publiek. Tot verrassing van het publiek kon ook Prins Joep de pronkzittingen toch niet geheel aan zich voorbij laten gaan. Hij kreeg van Eric Potjes gelukkig de kans om als stagiair weer een onderdeel van zijn training af te ronden.

De laatste twee pronkzittingen zijn op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari in de Phoenix in Schaijk. Beide avonden zijn al geheel uitverkocht.