DSC 0070 kopie

Trotse terugblik op tentfeest

Redactie

Moesland blikt met trots terug op 55 jaar carnaval
Koninklijke onderscheiding voor afscheid nemende voorzitter Leonard Steetsel

Moesland.  Afgelopen weekend is het 55-jarig bestaan van Stichting Carnaval De Moeslanden in Schaijk op grootse wijze gevierd. Drie dagen is er volop gefeest, handen geschud en herinneringen opgehaald. Op het tot Boeremoesplein omgedoopte Europaplein stond een grote feesttent waar gezelligheid en samenzijn centraal stonden.

DSC 0070 kopie

Op vrijdag begon het festijn met de onthulling van het Moeslands carnavalsmonument. Dit monument, waarvoor met het Glazen Huis op 11-11-11 de basis is gelegd, is ontworpen door onze eigen Moeszak Stijn van Lith. Stijn lichtte toe dat het monument vijf dagen met z’n allen carnaval vieren symboliseert. Carnaval is – zo gaf hij aan – het feest van samen: samenleven, samenwerken, de emotie die carnaval teweegbrengt samen beleven. Nadat het grote zwarte doek met een enorme kraan was opgetild, werd voor iedereen zichtbaar wat Stijn bedoelde. Het hele dorp in één grote optocht, elkaar vasthoudend, carnaval vierend, met aan de top van het feestgedruis: de prins als middelpunt en hoogst bereikbare ambt in het Moesland. Vervolgens trok die optocht ook daadwerkelijk door het dorp, als een grote stoet achter de Hofkapel aan richting een feestelijk en carnavalesk versierde tent. Daar aangekomen wist de feestband ‘Trigger’ de sfeer er meteen goed in te krijgen. Een gezellige sfeer ook, die tot in de late uurtjes bleef hangen.

leonard

Zaterdag startte het programma met de receptie voor genodigden. De stichting werd door velen gefeliciteerd. Onder andere de naburige carnavalsvereniging De Keleströpers uit Reek sprak warme woorden waar de onderlinge samenwerking en vriendschap duidelijk in naar voren kwamen. Zo tegen het moment dat de receptie als vanzelf overliep in de reünie ontving de voorzitter van de stichting, Leonard Steetsel, een Koninklijke onderscheiding uit handen van onze nieuwe burgemeester, de heer Bakermans. Zijn verdiensten voor het Moesland en Schaijk zijn niet op één hand te tellen. Bijna 22 jaar heeft Leonard – en met hem ook zijn echtgenote – zich ingezet voor het Moeslands carnaval. Het gehele Moesland is trots op zo’n voorzitter en die voorzitter is super trots op het Moesland. Deze zeer verdiende onderscheiding kon ook niet op een beter moment worden uitgereikt, nl. een uur voordat hij de voorzittershamer zou overdragen aan zijn opvolger, Roy van Boekel.
Daarop nam mede-oprichter en één van de kartrekkers van het eerste uur, in 1958, Ad van Dorst, de aanwezigen mee terug in de tijd, hoe het allemaal ook al weer was begonnen.

tentoon

Tijdens het jubileum konden alle bezoekers ook genieten van de overzichtstentoonstelling die speciaal voor ‘5 kerres 11’ was ingericht. De commissie die deze prachtige expositie heeft weten neer te zetten, is er vele maanden mee bezig geweest. Maar het resultaat is dan ook om trots op te zijn, een kippenvel moment als je alle foto’s, krantenknipsels, carnavalspakken, boeken en de fantastische presentatie op het scherm bekijkt! Tijdens de reünie ging ook de barbecue aan en wisten de vele gasten de eettafel te vinden. Daarna betrad de band ‘Papa di grazzi’ het podium. Een grote, wervelende show waar muziek, acts en een vleugje erotiek elkaar afwisselden. Letterlijk een lust om te zien en mee te maken.

vaatje

De volgende (zondag)ochtend zat de kerk vol om met z’n allen aanwezig te zijn bij de Heilige Mis ter nagedachtenis aan alle overleden Moeszakken en Moeszakkinnen. De pastoor en de diaken hadden – samen met enkele leden van de stichting – een mooie en gedenkwaardige dienst in elkaar gezet, geheel passend in de atmosfeer van carnaval én van de kerk. Na de mis volgde de inzegening van het carnavalsmonument en werden ballonnen opgelaten, wit en groen, de kleur van het Moesland.

image

Het jubileumfeest werd tenslotte afgerond met een geweldige muzikale party op zondagmiddag waar groot en klein, jong en oud bij aanwezig waren. Maar liefst drie muziekstijlen kwamen hier bij elkaar. Naast de band ‘De Wannebiezz’ was er een diskjockey en deed ook onze Hofkapel een grote duit in het muzikale zakje. Zij kregen het publiek op de banken en de tafels waarbij ook luid werd meegezongen en gedanst.

brunch

De commissie ’55 jaar Moeslands Carnaval’ kijkt vol trots terug op drie prachtige dagen. De organisatie wil iedereen die hier – op welke manier dan ook – een bijdrage aan heeft geleverd, zeer hartelijk dank zeggen. Het was veel werk maar dit feest heeft nog véél meer betekend voor ‘ut olling Moesland’.