Moeslandse optocht weer groots

Redactie

Na maanden voorbereiding en zeker de laatste weken vaak ‘afziend ’in de kou, was het afgelopen maandag voor de Moeslanders dan eindelijk weer Moesmoandag.
In alle vroegte gingen de bouwschuren open en werden de onderstellen en koppen uit de schuur gereden en naar de diverse opbouwplaatsen in het dorp gebracht om opgebouwd te worden.
Bouwkranen stonden al klaar om de wagens op te bouwen en dit blijft altijd een gruwelijk spannend moment, want: zijn de berekeningen goed geweest, past het op elkaar, is het gewicht goed verdeeld…? De meeste clubs konden opgelucht adem halen, maar helaas hadden ook enkelen problemen…
Het geweldige in het Moesland is dat andere clubs dan gewoon komen helpen om te zorgen dat die problemen opgelost  worden, zodat ook die clubs alsnog met de optocht, waar ze zolang voor hebben gewerkt, mee kunnen trekken.
Om 13.11 uur ging de 55e editie van de Grote Moeslandse Optocht van start. Ook dit jaar een lange stoet van ruim 1111 deelnemers! Veel deelnemers hadden het 55 jarig jubileum van Stichting Carnaval verwerkt in hun creatie. De kou trotserend trok een 3 ½  durende  kleurrijke, uitbundige stoet door de straten en werd het grote aantal toeschouwers getrakteerd op een schitterend mooie optocht. Na de ontbinding op het Europaplein, met carnaval omgedoopt tot Boeremoesplein, vond het Plijnfestijn plaats, wat ieder jaar voor een geweldig mooie en feestelijke ontlading zorgt voor alle deelnemers.
In de tent bij de Drie Heere vond later de prijsuitreiking plaats, ieder jaar weer een spannend en voor velen enerverend gebeuren. De spanning wordt onder leiding van Prins Joris en de opzwepende muziek van de altijd enthousiast spelende Boeremoeskapel opgebouwd en zorgt voor een geweldige ontlading als er uiteindelijk twee clubs op hun knieën op het podium zitten. Ook hier zie je weer dat de eenheid van het Moesland bijzonder is; alle clubs gunnen  de eer aan elkaar. Bijna uniek in de wereld, maar… in het Moesland gebeurt dat gewoon! Na een spannende ‘knieën- strijd’ tussen cv Maf Mar Moi en cv Schon Gekwakt, mocht Maf Mar Moi zich “Urste van Ut Moesland”noemen met hun ‘Glorieuze Gouden Eeuw’.
Bij de kleine loopgroepen werd ‘Ouwe Meuk’ winnaar met hun ‘Ouwe Kijkdoos’; De Vroege Ploeg bij de grote loopgroepen met hun ‘Groewete klocht met 55 joor optocht’ en’ Epke’ Gijs bij de individuelen.
De Lasnie-bokaal, een initiatief van cv Klore Kwats en al twaalf jaar door André van Thiel uitgereikt aan de club met de mooiste beweging, werd dit jaar door René Derks uitgereikt aan de deze keer zelf zeer verraste  André .
De originaliteitsprijs ging naar cv Lô Mar Toete die, met het thema ‘Joris en de draak’, een bijzondere achtbaan had ontworpen.

Na zo’n mooie carnaval gaan we nu zeker volop uitkijken naar de jubileumfeesten op 7,8 en 9 juni!