Algemene info

Redactie Braderie

BRADERIE SCHAIJK

Commissie braderie organiseert elk jaar een Moeslands Festival.

Het begon met het organiseren van een 1e editie wat bestond uit een rommel- en antiekmarkt in en om het oude dorpshuis. De 2e editie bestond uit oud-hollandse kraampjes op d,n Brink achter Schoppema.
Enkele jaren later groeide de organisatie daar uit hun “vestjes” en werden de kraampjes, op verzoek van de winkeliers, verplaatst naar de winkelstraten.

Dan hoefden ze niet met al hun spullen naar de Brink te sjouwen. Omdat de straten lang waren en de deelnemers soms ver van elkaar af waren gevestigd werden er op verzoek van de winkeliers standhouders van buiten Schaijk gevraagd om de lege gaten op te vullen.
Het gebeuren groeide en groeide en trok veel volk. Het werd inmiddels te druk voor sommige plaatselijke winkeliers, die steeds meer afhaakten. Ze wensten ons veel succes met de braderie en besloten zelf een kleinschaligere “Open-deuren-dag” te organiseren ! Zo was iedereen weer tevreden en kon iedereen “hun ei kwijt”op hun eigen evenement.
De naam “Moeslandse Braderie” werd later omgedoopt tot het “Moeslands Festival”, omdat er veel meer andere activiteiten werden georganiseerd voor en door plaatselijke en landelijke verenigingen, stunts, attracties, kermis, artiesten, muziekgroepen e.d. completeerde het geheel.
Het werd een niet meer weg te denken groots dorpsfeest, waar iedereen wel op de een of andere manier aan meewerkte.

Stichting Carnaval de Moeslanden was een van de eerste verenigingen die de zware organisatietaak van de Jeugdcarnaval grotendeels op hun schouders nam. Deze samenwerking is nog steeds optimaal en komt tot uitdrukking in het gegeven dan de eerste revenuen worden besteed aan het bekostigen van de Jeugdcarnavalsactiviteiten.

Cie Braderie