Erewijn 2018

Redactie

Zaterdag was de grote zaal van De Phoenix het toneel voor de traditionele opening van het carnavalsjaar: de Landerdse Erewijn. Hierbij draagt de burgemeester van Landerd op ludieke wijze de zeggenschap over de gemeente ten tijde van de carnavalsdagen over aan de drie hoogheden van de verschillende carnavalsrijken binnen Landerd.

Een bijzonder woord van welkom was er voor Prins Twan en Prinses Paulien van de ‘Soos’ in Zeeland, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. Beiden mochten van de burgemeester een gemeentelijke onderscheiding in ontvangst nemen. Daarmee waren ze zichtbaar vereerd. Ook hartelijk welkom aan Prins Harold d’n Urste van de Heikneuters. Een bekend persoon in Schaijk…..

Daarna mochten jeugdprins Joep en Jeugdprinses Nanne de sleutel voor het jeugdcarnaval in Schaijk in ontvangst nemen. En kregen ook prins Bart en prinses Nomie de sleutel overhandigd. Vervolgens vertelde Jonkvrouw Helena een sprookje. Het verhaal van King Rosso en het Maashorstrijk. Door de burgemeester, King Rosso, op speelse wijze ondersteund met lichtbeelden van een heuse overheadprojector. Daarna brachten de drie prinsen (alias P3) gezamenlijk met de burgemeester (alias B1) hun carnavalslied ten gehore: “ik ben de prins maar wie bende gij?”

Toen brak het moment aan voor de gemeentelijke onderscheidingen. Voor het Moesland was de eerste onderscheiding voor prins Bart d’n Urste die als gerenommeerd vormer binnen zijn club Vûr Mekoar zijn sporen in het Schaijkse zeker heeft verdiend. Met zijn club werden ze zes keer eerste in de grote Moeslandse optocht. De volgende twee onderscheidingen gingen naar Gerda en Theo van Summeren. Dit echtpaar staat altijd klaar voor onze jeugdcarnaval en dat al meer dan 22 jaar. Maar ook zetten zij zich in voor het Moeshakamp en zijn ze vrijwilligers onder andere bij DAW.

Alles bij elkaar drie zeer welverdiende onderscheidingen …… proficiat!

De carnaval is begonnen!